Vad är det frågan om?

Tölöviken lever och förändras liksom hela staden och dess invånare. Helsingfors stad och aktörnätverket för Tölöviken samlade under hösten 2018 in idéer och önskemål från stadsborna om hur området kan utvecklas genom en webbenkät. Fler än tusen personer bidrog med sina åsikter. Tack till alla som deltagit!

Naturupplevelser, motion, kultur – och kaféer

Möjliggörandet av naturupplevelser i stadsmiljön lyftes fram som ett betydande utvecklingsområde i svaren på webbenkäten. Även utnyttjande av vattnet samt mer lätt infrastruktur som stödjer såväl avkoppling som motionsmöjligheter verkar intressera stadsborna. Ett annat tema som lyfts fram är önskemål om utnyttjande av själva viken och vattnet. Bland de färdiga svarsalternativen var trampbåtar, stadsbåtar att låna och SUP-brädor populära. Sommaren 2019 inledde också Skipperi, som hyr ut stadsbåtar, sin verksamhet vid Tölöviken. På önskelistan står också fler och bättre kafétjänster, liksom utökning och förbättring av motionsmöjligheterna, exempelvis utegym. Till området, som omges av kulturinstitutioner, önskades också mer ljuskonst, installationer som kombinerar konst med natur, musikframträdanden och olika evenemang som samlar folk.

På önskelistan står också fler och bättre kafétjänster, liksom utökning och förbättring av motionsmöjligheterna, exempelvis utegym. Till området, som omges av kulturinstitutioner, önskades också mer ljuskonst, installationer som kombinerar konst med natur, musikframträdanden och olika evenemang som samlar folk.

Aktörnätverket för Tölöviken använder såväl enkäten som det diskussionsmöte om Tölöviken som ordnades förra hösten för att planera utvecklingen av Tölöviken. I utvecklingsprojektet för Tölöviken har redan 30 aktörer i området deltagit, under ledarskap av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor.

Medvisionärer

Ändringsprocessen leds av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Därtill deltar över 30 aktörer inom Tölövikens område.

Aalto University
Amos Rex
Ateneum
Designmuseo
Eduskunta
Finlandia-talo
HAM
Helsingin Jäähalli
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginorkesteri
Helsingin juhlaviikot
Helsingin kaupunginpuutarha
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Helsinki Marketing
Helsingin Kaupunginteatteri
Helsingin yliopisto
Jänö
KAVI

Kiasma
Kansallismuseo
Korjaamo
Lukukeskus
Musiikkitalo
Olympiastadion
Ravintola Töölönranta
Suomen Kansallisooppera

Sanoma-konserni
Sininen huvila
Taidehalli
Taideyliopisto
Urheilumuseo
Villa Kivi
Yle